Schrijven is zoals ademhalen: ik kan niet zonder. Daar kwam ik al op zeer jonge leeftijd achter.

‘Mam, wil jij mijn verhaaltjes opschrijven?’ vroeg ik aan mijn moeder, toen ik nog niet oud genoeg was om te kunnen schrijven. Geduldig pakte mijn moeder papier en een pen en schreef de verhaaltjes op. Ik tekende erbij en al snel had ik mijn eerste boek ‘geschreven’. 

Vanaf dat moment wist ik wat ik wilde worden: schrijfster.

Maar tussen weten wat je wilt en het daadwerkelijk zijn, zaten de nodige omzwervingen in de vorm van een vierjarige lerarenopleiding in Amsterdam, drie jaar lang als groepsleerkracht voor de klas en zes jaar lang als (eind-)redacteur bij verschillende nationale kranten: Sp!ts, De Telegraaf en Kidsweek.

Victoria Farkas

In 2006 ben ik voor mijzelf begonnen als freelance journalist en content maker voor kranten, tijdschriften en websites. Ook schrijf ik kinder- en jeugdboeken, educatieve teksten en bedenk ik schrijfworkshops op maat – die ik met veel plezier zelf uitvoer. 

Van 2015 tot 2018 was ik docent bij Artis, waar ik ook een aantal lessen ontwikkelde, waaronder Artis in Oorlogstijd

Daarna vond ik het tijd om naar het buitenland te gaan. Ik gaf les aan Nederlandse (expat-) kinderen op Internationale Scholen in Berlijn en Shanghai. Voor onderwijsorganisatie Language One gaf ik workshops in Nederlandse taal en cultuur aan kinderen in New York, Dubai, Bahrein, Singapore en Perth.

Vervolgens werkte ik vier jaar (2019-2023) als educator bij Apenheul. 

In Apeldoorn ontwikkelde ik lessen voor het basisonderwijs, thematische rondleidingen, workshops en kinderactiviteiten. Ook de informatieborden en de educatieve meubels in het park zijn van mijn hand. Daarnaast schreef ik het kinderboek Naaap, een vreemde aap die zomaar op een dag in Apenheul verscheen.